Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les ocupacions d’habitatges s’aborden monogràficament a la Junta Local de Seguretat

Escoltar

Les ocupacions d’habitatges s’aborden monogràficament a la Junta Local de Seguretat

La reunió es farà demà dimecres per analitzar i donar dades de les usurpacions d’immobles a Mataró. Aquest problema genera inseguretat i trenca la convivència a la ciutat. Policia Local intervé diàriament per aturar noves ocupacions, gràcies també a la col·laboració ciutadana. La Junta Local de Seguretat farà alhora un repàs a l’estat de la seguretat a la ciutat.

Local de La Riera que va ser desallotjat el passat mes de febrer. Foto: Ajuntament de Mataró
Local de La Riera que va ser desallotjat el passat mes de febrer. Foto: Ajuntament de Mataró

Demà dimecres, 10 de novembre, tindrà lloc una Junta Local de Seguretat en la qual el principal tema a tractar serà les ocupacions d’immobles, problemàtica que té a veure tant amb la seguretat i la convivència a la ciutat com amb la necessitat de què el parc d’habitatges públics de lloguer social sigui exclusivament per a les famílies necessitades i no per a aquells que fan de les usurpacions d’immobles una activitat criminal.

A partir d’ara, se celebrarà una Junta Local de Seguretat cada tres mesos amb l’objectiu de tractar temes determinats de manera exhaustiva que es decidiran per la seva importància i interès, a més de proporcionar i analitzar les dades usuals de seguretat ciutadana i seguretat viària.

En aquesta reunió, es posarà sobre la taula la usurpació d’immobles com un dels principals problemes de generació d’inseguretat i trencament de la convivència a Mataró, així com també la dificultat que comporta la reincidència i la multireincidència per solucionar aquesta xacra. A la ciutat s’han consumat aquest any més de 40 ocupacions al mes (mitjana mensual de gener a setembre, la mitjana mensual el 2020 va ser 15 ocupacions) i se n’han impedit 128 al llarg dels nou mesos (27 el 2020). Aquesta tasca, encomanada a tots els agents de la Policia Local, és la principal de la Unitat de Convivència i Civisme (UCC) (creada el maig de 2017) i està orientada bàsicament a la prevenció i lluita contra les usurpacions d’immobles. Moltes de les usurpacions frustrades és gràcies també a l’activa col·laboració de la ciutadania en la detecció i denúncia d’aquests fets.

 

Antecedents

L’Ajuntament de Mataró va constituir al novembre de 2016 la Comissió municipal per a la gestió del risc per a la seguretat i la convivència derivat de l'ocupació d'habitatges. Amb l’objectiu de treballar de manera transversal amb diferents institucions i agilitzar la recuperació dels habitatges i fer compatible el dret a l'habitatge, especialment de les famílies necessitades. Aquesta comissió estava formada per representants de la Policia Local, Mossos d'Esquadra, tècnics municipals de Benestar Social, Agència Catalana de l'Habitatge, Aigües de Mataró, Fiscalia i el Col·legi d'Advocats de Mataró.

L’abril de 2017, la Junta de Portaveus va aprovar per majoria una Declaració institucional en favor que s’implementessin els recursos i instruments jurídics i administratius supramunicipals en la lluita contra la usurpació de béns immobles indiscriminada i injustificada que està minvant el parc d’habitatges públics de lloguer social. Entre d’altres acords, es demanava al Departament d'Interior de la Generalitat, juntament amb la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat, que elaboressin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies (grups i organitzacions criminals) que trafiquen amb immobles usurpats.

El 2 de març de 2020, una nova Declaració institucional reclamava una lluita més eficient contra la criminalitat i les violències urbanes, amb la mateixa demanda d’elaborar amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies (grups i organitzacions criminals) que trafiquen amb persones i afavoreixen la immigració il·legal i les usurpacions d’immobles.

A més, el maig de 2020 l’Ajuntament va posar en marxa un protocol que permet decretar la inhabitabilitat d’immobles davant aquells casos en què es detecten irregularitats o danys que afectin a la solidesa estructural dels mateixos, l’habitabilitat o per deficiències que afectin a la salubritat. En el marc d’aquesta competència, l’Ajuntament pot desplegar tots aquells instruments que siguin necessaris, fins i tot sancions, quan els propietaris no compleixin les seves obligacions de conservació i de bon ús dels mateixos. L’objectiu és evitar l’existència d’habitatges buits o mal conservats a la ciutat, especialment si suposen un risc per a les persones.


Publicat a