Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tindrà 68 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible a la zona de la ronda de Barceló

Escoltar

Mataró tindrà 68 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible a la zona de la ronda de Barceló

El Ple ordinari del mes de juliol ha aprovat per unanimitat el conveni amb l’INCASÒL perquè l’Ajuntament els hi cedeixi el dret de superfície de quatre solars a la ronda de Barceló. En aquest espai, l’INCASÒL construirà 68 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible amb 72 places d’aparcament i locals comercials en tres edificis de planta baixa més tres alçades i un edifici de planta baixa més 2 alçades. La construcció d’habitatge protegit en règim de lloguer assequible és un dels objectius del Pla de Mandat 2019-2013 per garantir el dret a l’habitatge a la ciutadania de Mataró.

Vista àerea de Google Earth on s'assenyalen els solars cedits.
Vista àerea de Google Earth on s'assenyalen els solars cedits.

El Ple, celebrat l’1 de juliol, ha aprovat el conveni amb l’INCASÒL per a la cessió del dret de superfície de quatre solars a la ronda de Barceló. En aquest solars està previst la construcció d’un màxim de  68 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer assequible amb la següent situació dins de l’àmbit de “Ronda de Barceló-Illa de Fàbregas i de Caralt”, un cop aprovat definitivament el planejament d’aquest àmbit.

Edifici 1, situat amb façana al carrer de Castro Méndez Núñez, número 23

Amb 612 m² de superfície, en el solar està previst construir 12 habitatges amb una reserva de 13 places d’aparcament i local comercial en planta baixa.

Edifici 2, situat amb façana al carrer de Germans Thos i Codina, número 36

Amb 691 m² de superfície, s’hi construiran 24 habitatges amb una reserva de 25 places d’aparcament i local comercial en planta baixa.

Edifici 3, ubicat al façana al carrer de Castro Méndez Núñez, 7

Amb 724 m² de superfície, s’hi construiran 20 habitatges amb reserva de 21 places d’aparcament i local comercial en planta baixa.

Edifici 4, amb emplaçament al carrer de Germans Thos i Codina, 24

Amb 503 m² de superfície, està previst construir 12 habitatges i 13 aparcaments així com un local comercial en planta baixa.

El Ple ha aprovat la cessió dels solars per un termini prorrogable de 75 anys, el següent pas administratiu és signar un conveni a tres bandes entre l’Ajuntament de Mataró, l’INCASÒL i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya on es determinen les obligacions de les tres administracions així com el calendari.

L’INCASÒL, en un termini de quatre anys a comptar de la data de formalització en escriptura pública del dret de superfície, construirà sobre cadascuna de les parcel·les un immoble destinat a habitatges amb protecció oficial de lloguer assequible. Està previst que la licitació de la redacció del projecte arquitectònic es dugui a terme durant l’any 2021 i que es pugui disposar del projecte bàsic en un termini d’entre 14 i 18 mesos des de la signatura del conveni.

Obtinguda la llicència d’obres, l’INCASÒL iniciarà la licitació de les obres de construcció dels edificis d’habitatges, preveient-se que es puguin iniciar el primer trimestre de l’any 2024 i que tinguin una durada aproximada de 24 mesos.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament, definirà els criteris d’adjudicació dels habitatge i serà l’encarregada de desenvolupar els processos d’adjudicació dels habitatges resultants en règim de lloguer, de conformitat amb la normativa vigent.

Com es tracta d’un dret de superfície, l’Ajuntament mantindrà la propietat del sòl i recuperarà els edificis passat el termini de la cessió.

Aquest projecte apareix després d’anys d’aturada generalitzada a tota Catalunya en la promoció de lloguer protegit degut a factors com la crisi, la manca de finançament dels operadors, o la desaparició del ajuts. A Mataró, la darrera promoció d’habitatge protegit de lloguer públic es va finalitzar l’any 2011 al carrer del Rierot, i va ser promoguda per PUMSA. La darrera promoció de l’INCASÒL a la ciutat va finalitzar l’any 2009 al barri de Pla d’en Boet.

 

Dret a l’habitatge

La construcció d’habitatge protegit en règim de lloguer a les parcel·les de Ronda Barceló ha de permetre ampliar l’oferta de lloguer públic i assequible a la ciutat de Mataró, un dels objectius que recull tant el Pla de Mandat 2019-2023 com el Pla Local d’Habitatge.

Publicat a