Les dunes de Mataró
Les dunes de la platja del Varador es van perfilar l’any 2000 amb la pròpia sorra de la platja, dins el “Projecte de rehabilitació i millora de la façana litoral marítima de Mataró” - Ministerio de Medio Ambiente i Ajuntament de Mataró. La funció prevista inicialment per les dunes era protegir l’espai interior i recrear una massa vegetal resistent i definidora del paisatge dunar amb espècies pròpies del litoral mediterrani.
Per tal de preservar aquest valor paisatgístic i fomentar la resta de valors associats a les dunes costaneres (reserva de sorra, protecció contra els processos erosius de la costa i les inundacions marines, reserva de biodiversitat, potencial econòmico-turístic, sensibilització ambiental) ha calgut la seva preservació amb un tancat perimetral de sis zones que en total ocupen 1,5 Ha. Això es deu a que el major impacte que les dunes han sofert ha estat l’elevada freqüentació o trepig continu.
Donada la proximitat al mar, les condicions ambientals a les dunes són molt dures: substrat sorrenc, poc estable i pobre en nutrients, gran contrast de temperatures entre el dia i la nit, elevada radiació solar, salinitat, inundacions i sequeres... Així que només un determinat grup de plantes molt especialitzades, que anomenem psammòfiles, poden colonitzar aquests ambients, són aquelles que han desenvolupat estratègies per adaptar-se, que les fan morfològicament i funcionalment semblants.
La presència de plantes psammòfiles a les dunes és un indicador del bon estat ecològic de les platges, ja que són molt sensibles a qualsevol tipus de pertorbació. També contribueixen a la retenció i fixació de les dunes ja que frenen l’acció d’erosió del vent. A més, contribueixen a la recuperació dels espais litorals i serveixen de refugi i d’hàbitat per a diferents espècies d’animals. S’hi troben multitud d’insectes, alguns rèptils i diferents espècies d’ocells insectívors. Les principals espècies de psammòfiles que trobem a les costes de Catalunya pertanyen a les famílies de les gramínies, les juncàcies i els camèfits sufruticosos, ja que tenen un cicle anual i poden viure de manera més o menys permanent a les dunes litorals.
Espècies presents
Ammophila arenaria o borró
http://www.floracatalana.net/ammophila-arenaria-l-link-subsp-arundinacea-husnot-h-lindb-f-
Pancratium maritimum o lliri de platja
http://www.floracatalana.net/pancratium-maritimum-l
Més informació
- Flora i paisatge vegetal de la costa del Maresme. ( revista L’Atzavara)
https://www.raco.cat/index.php/Atzavara/article/view/72909/96884 - Plantes autòctones, invasores, al·lòctones i molestes a les zones dunars de la regió metropolitana (AMB) https://www.mataro.cat/ca/temes/medi-ambient-i-sostenibilitat/dunes/dunes/gestio_de_la_vegetacio_mod_28_1_2012.pdf
- Guia de gestió de dunes metropolitanes (AMB)
http://www.amb.cat/es/web/territori/actualitat/publicacions/detall/-/publicacio/guia-de-gestio-de-dunes-metropolitanes/5581497/11656 - Les dunes de Pineda. Una proposta per a la seva regeneració (Plataforma Salvem la Vall de la Riera).
https://www.yumpu.com/es/document/read/13444232/les-dunes-de-pineda-plataforma-salvem-la-vall-de-la-riera - Vegetació dunar. Inventari, seguiment i propostes de zonificació de platges de Malgrat de Mar per la proliferació d’espècies psammòfiles. Convivència amb la gestió turística. (UAB)
https://ddd.uab.cat/pub/tfg/2018/194413/TFG_Duna.pdf - Manual de restauración de dunas costeras (Ministerio para la transición ecológica)
https://www.miteco.gob.es/es/costas/publicaciones/manual_restauracion_dunas.aspx - Pòster didàctic de les dunes de les platges metropolitanes (AMB)
https://www.amb.cat/web/territori/actualitat/publicacions/detall/-/publicacio/les-dunes/7496354/11656 - Portal de ‘Platges i dunes de Catalunya’, projecte del Laboratori d'Anàlisi i Gestió del Paisatge (LAGP – UdG)
http://www.dunes.cat/