Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les dunes de Mataró

Escoltar

Les dunes de Mataró

Les dunes de la platja del Varador es van perfilar l’any 2000 amb la pròpia sorra de la platja, dins el “Projecte de rehabilitació i millora de la façana litoral marítima de Mataró” - Ministerio de Medio Ambiente i Ajuntament de Mataró. La funció prevista inicialment per les dunes era protegir l’espai interior i recrear una massa vegetal resistent i definidora del paisatge dunar amb espècies pròpies del litoral mediterrani.

Per tal de preservar aquest valor paisatgístic i fomentar  la resta de valors associats a les dunes costaneres (reserva de sorra, protecció contra els processos erosius de la costa i les inundacions marines, reserva de biodiversitat, potencial econòmico-turístic, sensibilització ambiental) ha calgut la seva preservació amb un tancat perimetral de sis zones que en total ocupen 1,5 Ha. Això es deu a que el major impacte que les dunes han sofert ha estat l’elevada freqüentació o trepig continu.

Donada la proximitat al mar, les condicions ambientals a les dunes són molt dures: substrat sorrenc, poc estable i pobre en nutrients, gran contrast de temperatures entre el dia i la nit, elevada radiació solar, salinitat, inundacions i sequeres... Així que només un determinat grup de plantes molt especialitzades, que anomenem psammòfiles, poden colonitzar aquests ambients, són aquelles que han desenvolupat estratègies per adaptar-se, que les fan morfològicament i funcionalment semblants.

 La presència de plantes psammòfiles a les dunes és  un indicador del bon estat ecològic de les platges, ja que són molt sensibles a qualsevol tipus de pertorbació. També contribueixen a la retenció i fixació de les dunes ja que frenen l’acció d’erosió del vent. A més, contribueixen a la recuperació dels espais litorals i serveixen de refugi i d’hàbitat per a diferents espècies d’animals. S’hi troben multitud d’insectes, alguns rèptils i diferents espècies d’ocells insectívors. Les principals espècies de psammòfiles que trobem a les costes de Catalunya pertanyen a les famílies de les gramínies, les juncàcies i els camèfits sufruticosos, ja que tenen un cicle anual i poden viure de manera més o menys permanent a les dunes litorals.

Espècies presents

Ammophila arenaria o borró 

http://www.floracatalana.net/ammophila-arenaria-l-link-subsp-arundinacea-husnot-h-lindb-f- 


Ammophila arenaria o borró

Pancratium maritimum o lliri de platja
 http://www.floracatalana.net/pancratium-maritimum-l

Pancratium maritimum o lliri de platja
Fotos d'Eric Nieto


Més informació