Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró amb les persones refugiades

Escoltar

Mataró amb les persones refugiades

El nombre de persones forçades a abandonar els seus països d’origen per motius bèl·lics, mediambientals i humanitaris només fa que créixer. Tot i així, determinades polítiques que escapen del món local, produeixen que en molts casos els drets i la dignitat d’aquestes persones no estiguin garantits. Les vies segures per a les persones que es desplacen forçosament han de ser reclamades, perquè des de la nostra ciutat puguem desplegar la solidaritat que sempre ens ha destacat.


Des del 2015, Mataró ha estat compromesa en l’acollida de persones que fugen de la guerra, les persecucions, la pobresa o els desastres naturals contribuint a facilitar una resposta humanitària eficaç, àmplia i oportuna a les persones i zones afectades, col·laborant amb el Programa Català de Refugi del Govern de la Generalitat.

A banda, de cara a la ciutadania mataronina, es duen a terme, juntament amb entitats i organitzacions, diferents actes i campanyes.

Un exemple és la campanya de sensibilització del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament “Siguem Refugi”, vinculada a Mon Local Refugi, que compta amb la participació d’una vintena de municipis i que se centra a mostrar la realitat de la vida als camps formals i informals de persones refugiades del món, per no donar l’esquena a les crisis i necessitats oblidades.

El refugi és un dret i l’acollida digna una obligació Per més informació sobre l’acollida de persones migrades i refugiades veure Acollida.

Què puc fer?

Atenent a les recomanacions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i les altres administracions i entitats especialitzades, es recomana a la ciutadania que vulgui col·laborar de manera solidària que ho faci a través d’aportacions econòmiques, a institucions oficials i ONG’s reconegudes.

large.png

Des dels organismes, institucions i entitats especialitzades es desaconsellen les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus. Són més efectives les aportacions econòmiques, perquè les entitats especialitzades poden adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme l’acció. També permet incentivar les economies locals facilitant així una millor tasca d’acollida de persones en els territoris de frontera. Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra.