Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple extraordinari del mes d'octubre d’aprovació provisional de les Ordenances Fiscals 2021 (22/10/2020)

Escoltar

Crònica del Ple extraordinari del mes d'octubre d’aprovació provisional de les Ordenances Fiscals 2021 (22/10/2020)

La sessió extraordinària del Ple per aprovar provisionalment les Ordenances Fiscals per al 2021 i les bases reguladores d’ajuts relatius a la fiscalitat va tenir lloc el 22 d’octubre de manera telemàtica. El Ple va començar amb unes paraules de record de l’alcalde, David Bote, cap a les víctimes de la Covid-19.

El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, va ser l'encarregat de resumir la proposta d’Ordenances Fiscals que regularan els tributs municipals que l’any que ve pagarem els mataronins i mataronines, demanant un esforç col·lectiu “per mantenir els serveis públics amb garantia”. A la vegada, el regidor va anunciar més ajuts que estaran adreçats “a les persones amb menys recursos”.

La proposta d’Ordenances Fiscals preveu un increment mig de 51 € en els tributs que paga una família a l’any, fet que suposarà uns 4 € al mes. El regidor d’Administració va explicar que pujaran l’Impost de Béns Immobles (IBI) i la taxa de la brossa, mentre que la resta de tributs es congelaran. L’IBI pujarà una mitja del 6% per fer front a les conseqüències de la pandèmia a la ciutat i destinar més recursos al Pla de reconstrucció social i econòmica de Mataró, que recull les mesures que s’estan duent a terme per afrontar els efectes de la crisi de la Covid-19.

La taxa de la brossa pujarà un 17,5 % al 2021 segons la proposta d’Ordenances Fiscals, per aproximar-la al cost del servei i millorar la neteja de Mataró amb el nou contracte. La bonificació per l’ús de les deixalleries s’elimina.

Al Ple també es van debatre les bases que regularan els ajuts a la fiscalitat a Mataró. Es mantindran totes les línies d’ajut d’aquest any, amb més dotació econòmica i amb nous destinataris per afavorir els col·lectius més perjudicats per la pandèmia. Les principals línies estan destinades als afectats per ERTO de mínim 90 dies al 2020; pensionistes, jubilats o persones en atur forçós durant mínim 90 dies; famílies monoparentals i famílies nombroses. Un cop estiguin aprovats definitivament, es preveu que els ajuts es puguin demanar entre l’1 de febrer i el 31 de maig de 2021.

Després de l’argumentació de cada grup municipal, que va justificar els motius del seu vot, el Ple va aprovar provisionalment les Ordenances Fiscals de 2021 amb els vots a favor del Govern municipal (PSC i En Comú Podem Mataró), i els vots contraris de l’oposició (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans).

També es van aprovar provisionalment les bases dels ajuts, en aquest cas amb els vots a favor dels grups que integren el Govern municipal, l’abstenció d’ERC i Junts per Mataró i els vots en contra de Ciutadans.

Es preveu l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals 2021 i les bases dels ajuts a la fiscalitat el proper 23 de desembre.

L’alcalde va cloure el Ple extraordinari indicant que no havia estat “gens fàcil” haver de prendre  “una decisió dura en un moment dur”, però que s’havia fet sota l’únic criteri de “responsabilitat i interès públic”, per poder fer front a la lluita contra la Covid-19, a la reconstrucció de Mataró, i per “seguir preservant béns públics que li donen sentit a la paraula ciutat”. Bote va apuntar que, malgrat els regidors de l’oposició “han votat diferent”  el Govern agraeix comptar amb “tots els grups municipals i els agents socials de la ciutat” per afrontar la reconstrucció de la ciutat.