Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protocol local per a l’abordatge integral de les violències masclistes

Escoltar

Protocol local per a l’abordatge integral de les violències masclistes

Per Decret Número 12648/2024, de 20 de novembre, la regidora delegada de Diversitat Ciutadana i Igualtat: Polítiques de Gènere, Feminismes i LGTBI, Heidi Pérez, ha aprovat el Protocol local per a l’abordatge integral de les violències masclistes.

Aquest nou Protocol incorpora les darreres novetats legislatives i presenta un nou paradigma d’abordatge de les violències masclistes que reconfigura el marc conceptual i el model d’intervenció a tot el municipi.

L’objectiu principal del Protocol Local per a l’abordatge integral de les violències masclistes és establir un conjunt de mesures adreçades a la prevenció, la detecció i la recuperació de dones, adolescents i infants en situacions de violències masclistes, així com la reparació dels aspectes danyats per la situació viscuda.

El protocol se centra en:

  • Generar un llenguatge compartit i fomentar una comprensió i una aproximació comunes al fenomen de la violència masclista per part dels diversos agents

interdisciplinaris.

  • Implicar activament totes les institucions, els organismes i els agents socials del territori rellevants per a l’abordatge actiu de la violència masclista.

  • Implementar un model que faciliti l’emergència de diversos itineraris d’intervenció adaptats a les necessitats de cada dona, tot potenciant la seva autonomia.

  • Facilitar al conjunt de professionals i entitats una formació específica i diversificada sobre el fenomen de la violència masclista i promoure l’intercanvi d’experiències i bones  pràctiques.

La seva elaboració ha estat possible gràcies a la implicació i la col·laboració activa de múltiples agents del territori que constitueixen la Comissió Tècnica. Aquest treball en xarxa resulta fonamental per dotar d’efectivitat el Protocol i garantir una resposta integral i coordinada que posi al centre els drets i les necessitats de les persones que han patit violències masclistes.

La Comissió Tècnica durà a terme l’avaluació i la revisió periòdica del Protocol amb l’objectiu de mantenir-ne l’actualització i millora constant. Aquesta tasca permetrà respondre a les noves realitats i assegurar una acció coherent i adaptada a cada situació.

 

D'acord amb el compromís d'actualització constant del Protocol, l'any 2022 la Comissió Tècnica va aprovar l'Annex de violència en l'àmbit laboral.

Entenem com a violència en l'àmbit laboral la violència física, sexual, econòmica, digital o psicològica que es pot produir en l'àmbit públic o privat durant la jornada de treball, o fora del centre i de l'horari establert si té relació amb el treball.

El contingut de l'Annex determina les actuacions i les responsabilitats dels òrgans que han d'intervenir en la resolució d'aquestes situacions assegurant la pluralitat d'intervencions per a garantir un tractament adequat en la valoració de cadascuna de les actuacions.

 

Seguint amb el compromís d’actualització constant del Protocol, l’any 2023 la Comissió Tècnica ha aprovat l’Annex de violència en l’àmbit esportiu.

Entenem com a violència en l’àmbit esportiu tot comportament cap a un individu o grup d'individus que inclogui comportaments sexualitzats basats en un abús de poder i confiança i que són considerats per la víctima com a no desitjats o coercitius.

L’objectiu del present Annex és establir pautes a seguir davant de possibles situacions de violència sexual que es puguin donar en el desenvolupament de les practiques esportives de la ciutat.

Arxius adjunts