Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Quan de temps hem de conservar les factures dels serveis bàsics?

Escoltar

Quan de temps hem de conservar les factures dels serveis bàsics?

Conservar les factures és important per:

 
  1. Evitar la reclamació de deutes per part de la companyia, que no són certs i
  2. Poder verificar consums elèctrics erronis. Cada cas aconsella conservar les factures un temps determinat.
Pel que fa a la reclamació de deutes no certs. Com a mínim s'haurien de conservar les factures durant un període de 3 anys. Aquest és el termini que té la companyia per reclamar deutes de subministraments. Això ho estableix l'article 121-21 de la Llei 29/2002, de 30 de desembre. Primera llei del Codi civil de Catalunya.
 
Pel que fa a factures errònies, cal tenir en compte que a vegades  els comptadors no funcionen correctament o bé es poden produir errors administratius i això implicaria unes factures incorrectes, que serien necessàries per poder presentar la reclamació. Pel que fa al temps per conservar les factures,  en aquest cas, estaríem parlant d'un any, perquè:
 
  • Si s’haguessin facturat quantitats inferiors a les degudes, la diferència es pot pagar en tantes factures mensuals com mesos van transcórrer en l’error, sense que l’ajornament ni el període a rectificar pugui ser superior a un any.
  • Si ens haguessin facturat quantitats superiors, ens les hauran de retornar en la primera facturació següent, sense que pugui produir-se fraccionament dels imports a retornar.
Últimament, hi ha algunes companyies, que per una qüestió tècnica, no poden facturar cap consum elèctric, i aquests consums s'estan acumulant.
En aquests casos , quan ens vulgui cobrar els rebuts, ens els ha de prorratejar, en tantes factures mensuals com mesos van transcórrer en l’error, sense que pugui excedir l’ajornament ni el període a rectificar d’un any.
 
 
De totes maneres pot ser útil conservar les factures més temps, per altres qüestions probatòries, que es puguin necessitar en un futur. Si rebeu factures en format digital, no ocupen gens d'espai.
 
Cal tenir en compte que a la que fem un canvi de companyia comercialitzadora d'electricitat, perdem accés a les nostres factures digitals, i per això hauríem de guardar-les cada mes, per si de cas.
 
Les factures en paper també són un dret que tenim les persones consumidores i no ens poden cobrar cap quantitat extra. No us preocupeu si no les trobeu, perquè en les reclamacions, es pot exigir que les aportin les empreses, per la facilitat probatòria.